Motivatie is alles

Motivatie is alles

Succesvol zijn

Iedereen die wedstrijden rijdt, wil succesvol zijn. Het behalen van een winstpunt, een parcours foutloos afleggen, een oranje rozet winnen, afgevaardigd worden naar de kampioenschappen. Zomaar een aantal voorbeelden van succesvol zijn op wedstrijd.

Om succesvol te zijn, of om sowieso iets te bereiken, moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. In het kort kun je dus stellen dat motivatie de basis is van het doen, en dus ook de basis van succesvol zijn in het bereiken van je doel(en).

Dat klinkt allemaal niet zo vreselijk moeilijk, maar is in de praktijk toch lastiger dan je denkt. Laten we eens kijken naar die basis van het ‘doen’, de motivatie, en hoe je dit kunt gebruiken om je doelen te bereiken en succesvol te zijn in wat je wilt en wat je doet.

Waarom zou ik sowieso iets doen?

Je hebt je dromen, en waarschijnlijk weet je precies wat je wilt in de sport. Je kunt natuurlijk rustig in de bak blijven rondhobbelen en passief afwachten wat er gaat gebeuren. Wachten tot er zich iets aanbiedt zodat je je eventuele doelen kunt bereiken. Lekker gemakkelijk, maar op deze manier gaat dat echt niet lukken!

Als je blijft wachten op die ene persoon die je de kans biedt om je doel te bereiken, gaat het erg lang duren. En wat als die persoon nooit komt? Om je doelen te bereiken zal je dus zelf actie moeten ondernemen.

Wat wil je bereiken?

De betekenis van succesvol zijn in de paardensport, is voor iedereen anders. Voor de één is dit in een hoge klasse meerijden, voor de ander is dit vooral heel veel plezier hebben. Ook kleinere doelen zoals met een jong paard op wedstrijdterrein rondrijden, een buitenrit met je -net-niet-helemaal-verkeersmakke paard of een oefenparcours springen zijn voor veel mensen erg belangrijk.

Een ander doel kan zijn dat je je op een bepaalde manier wilt bekwamen in één tak van sport of een bepaalde manier van omgaan met je paard. In feite kun je bereiken wat je wilt, maar daarvoor moet je wel iets doen. Niet meer achterover leunen en afwachten, maar actief en heel bewust bezig zijn om je doel te bereiken. Stap voor stap!

Wat is motivatie?

Motivatie is de key om te doen

Motivatie kun je het beste omschrijven als de passie, het enthousiasme en het verlangen om je doelstelling tot stand te brengen. Motivatie is de kracht die ons energie geeft om actie te ondernemen om uiteindelijk het doel te bereiken, ongeacht of dit een groot doel is, of iets kleiners. Motivatie levert het doorzettingsvermogen om door te gaan, ondanks tegenslagen en tegenvallers. Het doorzettingsvermogen om je doel te bereiken.

Twee soorten motivatie

Er zijn verschillende soorten motivatie die je het doorzettingsvermogen geven om te werken aan je doel.

Zonder al te diep hierop in te gaan, is het toch belangrijk om in ieder geval twee soorten motivatie te onderscheiden:

  • Intrinsieke motivatie
    Deze vorm van motivatie komt van binnenuit, en is de sterkste en meest pure vorm van motivatie. Het ondernemen van actie om iets te doen en daarmee je doel te bereiken komt vanuit jezelf, zonder enige vorm van dwang of externe factoren. Je doet het omdat de actie zelf je voldoening geeft, en/of omdat het uiteindelijke doel de voldoening geeft die je nodig hebt voor de motivatie.
  • Extrinsieke motivatie
    Een andere vorm van motivatie is extrinsiek. Dat wil zeggen dat de basis van de motivatie extern is. Een mooi voorbeeld hiervan is dat er mensen zijn die werken om geld te verdienen. De beloning, in de vorm van geld, is de motivatie om te werken.

Om het verschil tussen deze twee soorten te illustreren, een mooi voorbeeld:

Melanie haalt elke dag netjes alle mest uit de stal van haar pony, omdat haar vader heeft beloofd dat ze een week op ponykamp mag als ze haar pony netjes verzorgt.
Haar zus, Marieke, heeft ook een pony. Zij houdt de stal elke dag netjes bij, zorgt dat het waterbakje schoon is en veegt de vloer voor de stal ook even aan. Marieke houdt de stal netjes omdat ze het fijn en belangrijk vindt dat haar pony er schoon bij staat. De schone stal en een tevreden pony zijn voor Marieke al de beloning op zich. Als ze ook nog een week op ponykamp mag, is dat extra fijn, maar het is niet de belangrijkste reden om de stal netjes te houden.

In het voorgaande voorbeeld is Melanie een mooi voorbeeld van extrinsieke motivatie. Daarentegen is Marieke een heel duidelijk voorbeeld van intrinsieke motivatie.

Het mag duidelijk zijn dat Marieke, met haar intrinsieke motivatie om haar pony goed te verzorgen, haar stal er het netste bij heeft liggen.

Waarom heb ik motivatie nodig?

Een doel bereiken zonder enige vorm van motivatie, is bijna onmogelijk. Het zal in ieder geval ontzettend veel energie kosten. Energie die in principe verloren is, en die beter ingezet kan worden voor iets anders. Iets waar je meer voldoening uit haalt dan dit motivatieloze doel te bereiken.

Doen wat je werkelijk wilt is de beste motivator!

Het is natuurlijk mogelijk om jezelf proberen te motiveren voor iets wat je eigenlijk niet wilt doen. Het kost ontzettend veel energie en misschien hou je dat een maand, of misschien wel een jaar, vol. Maar vroeger of later houd je er mee op. Het is beter om te bepalen wat je werkelijk wilt. Zodra je dat gevonden hebt, heb je ook je intrinsieke motivatie gevonden.

Het mag duidelijk zijn dat dit laatste de grootste zelfvoldoening zal geven, en daarmee de beste motivator is om je doel te bereiken.

Schuldgevoel

Een hele belangrijke demotivator is het fenomeen ‘schuldgevoel’. Het schuldgevoel komt om de hoek kijken als je iets niet gedaan hebt. Hoe vaak heb je niet gehad dat je vandaag het gevoel hebt dat je gister iets had moeten doen, maar dit achterwege hebt gelaten, om wat voor reden dan ook.

Het schuldgevoel steekt dan direct de kop op, en je gaat als snel denken dat je het niet kunt en dat je te lui bent. Als je zo de hele dag door blijft denken, zit je morgen weer met hetzelfde probleem. De enige manier om dit te doorbreken is om vandaag WEL iets te doen, en het ‘verlies’ van gisteren gewoon te accepteren. Op deze manier val je niet in herhaling en begin je morgen je dag zonder achterstand en met een tevreden gevoel.

Ook interessant

  • Invlechten met naald en draad

    Invlechten met naald en draad

    Hoe vlecht jij je paard in? Heb je het wel eens met naald en draad geprobeerd? Ik vind die roosjes wel erg mooi staan. Het stappenplan om je paard met naald en draad in te vlechten vind je hier op Startlijsten.nl.

  • Ponymetingen

    Ponymetingen

    Voor de nationale federaties (in Nederland de KNHS) geldt dat alleen voor pony’s in de categorie D (met maximale stokmaat van 148 cm) of lager een FEI-ponypaspoort mag worden afgegeven. De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard/pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond.

  • Wedstrijdgericht trainen

    Wedstrijdgericht trainen

    Hoe train je je paard voor een wedstrijd?

  • Het nulurencontract

    Het nulurencontract

    Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

  • Paardenhouderij & familierecht (deel I)

    Paardenhouderij & familierecht (deel I)

    Bovenstaand artikel is geschreven om te schetsen hoe een echtscheidingsprocedure er ongeveer uit kan zien.  De drie delen zijn geschreven om een indruk te geven waar men bij een echtscheiding tegenaan kunnen lopen, hoe ziet het traject er uit? Wat zijn de mogelijkheden? En wat zijn de consequenties?

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat