Sterke punten en verbeterpunten benoemen: wat kan je?

In een korte artikelenreeks wordt door Hanneke Busscher een trainingsplan voor amateurs belicht. 

In dit artikel beschrijf ik het tweede onderdeel van het Paard en Ruiter Ontwikkel Plan, het PROP, namelijk het formuleren van sterke punten en verbeterpunten.

In het vorige artikel heb ik verteld dat het belangrijk is om eerst doelen te formuleren. In dit stadium moet je te weten komen welke aspecten om jouw doelen te halen al wel aanwezig zijn en welke nog niet.
Dit is een lastig onderdeel van het trainingsplan. Het is namelijk best confronterend en zelfs een beetje eng misschien, als je moet gaan nadenken over jouw eigen rijden. Je moet kritisch naar jezelf durven kijken en durven aangeven wat je beter zou kunnen doen of wat je moeilijk vindt.

Tja, je eigen zwaktes benoemen is niet leuk, dat geef ik toe. Maar als jij de verbeterpunten en de sterke punten niet erkent dan zijn ze ook niet het verbeteren waard. Soms kan jouw eigen beeld heel anders zijn dan dat van een buitenstaander. Wie heeft er niet ooit eens gehad dat punten op een wedstrijd veel hoger of lager uitvielen dan je had voorspeld? Of wie heeft er nooit eens gehad dat jouw instructeur roept “benen stil houden” terwijl je niet eens wist dat je ze bewoog? Voor dit onderdeel maak ik dan ook regelmatig video-opnamen van iemand. Aan de hand van de beelden kan je makkelijker en sneller jouw verbeterpunten herkennen.

Je kunt ook eens feedback vragen aan een collega-ruiter. Dat klinkt misschien vreemd want in de paardenwereld is het “not done” om elkaar commentaar te geven. Men vind je al snel een betweter of een arrogant persoon. Maar wees je ervan bewust dat commentaar van een ander zeer waardevol kan zijn. Vraag een vriend of vriendin, een familielid of een andere instructeur eens wat hij ziet. Verzamel het commentaar van anderen, het helpt je bij het formuleren van jou verbeterpunten. Paardrijden is al zo’n eenzame sport, probeer te leren van elkaar!

Als je gaat kijken naar jouw sterke punten en verbeterpunten dan gaat het bijvoorbeeld over jouw houding en zit en de manier waarop je hulpen geeft. Daarnaast kan je ook kijken naar de meer subjectieve (emotionele) kant van het rijden, bijvoorbeeld naar de manier waarop jij reageert in moeilijke situaties. Iedereen kent vast wel de situatie dat je enorm veel zin hebt om lekker te gaan rijden en dat jouw paard die dag nou net niet wil meewerken. Hoe reageer je dan? Kan jij je geduld bewaren en geef je nog steeds gedoseerde hulpen? Of word je ongeduldig en worden jouw hulpen ongecoördineert en veel te grof? Ook is jouw kennisniveau van belang. Kan jij bijvoorbeeld uitleggen hoe je de hulpen geeft voor een goede wending of voor een appuyement?

De sterke punten en verbeterpunten van het paard gaan voornamelijk over het Skala der Ausbildung. De acht punten van het Skala (1. takt en regelmaat, 2. losgelatenheid en ontspanning, 3. aanleuning en nageeflijkheid, 4. impuls, 5. swung en geslotenheid, 6. rechtgerichtheid, 7. verzameling, 8. bereidheid tot (mee-)werken/durglassigkeit) moet je allemaal analyseren bij jouw paard.
Natuurlijk is het Skala wel een stappenplan: het eerste punt moet voor elkaar zijn voordat je aan het tweede kan beginnen enzovoort. Bij een paard dat niet goed nageeft ga ja bijvoorbeeld nog niet beginnen met het rechtrichten en gaan je al helemaal niet denken aan verzameling...

Naast de rijtechnische aspecten speelt ook het karakter van jouw paard een rol. Een paard dat van nature erg zenuwachtig is heeft een andere manier van trainen nodig dan een heel koel paard. Ook de bouw van jouw paard speelt een rol bij de verbeterpunten. Een paard met een lange lage hals zal van nature moeilijker een mooie oprichting vertonen dan een paard met een hogere, steile hals. Maar elk paard kan verbeteren met de juiste training!

Was dit onderdeel van het PROP misschien wat eng (zelfreflectie) of wat zweverig (de emotionele kant van het rijden)? Het volgende onderdeel is veel concreter: Hier beschrijf ik hoe je acties en afspraken bedenkt en dus hoe je het ware trainingsplan opstelt. Het is tijd voor actie!


Door Hanneke Busscher van Paard & Plan.

Voor meer informatie:

www.paardenplan.com

©Paard & Plan